Charming South African House Built Among The Trees

A beautiful landscape deserves to be appreciated or at least preserved and this project definitely does it justice. The Mabote House was designed by studio Nicholas Plewman Architects and is located in South Africa. Completed in 2015, the house enjoys a harmonious relationship with the surrounding landscape and takes advantage of the gorgeous views through a series of transitional and external spaces meant to beautifully complement the interior. The natural elements were prioritized throughout the project and inside you can see accent features such as the wood bar stools or the stone fireplace which together with the large windows help to pull the outdoors in.

The house features vast outdoor spaces which embrace the natural surroundingsView in gallery
The house features vast outdoor spaces which embrace the natural surroundings
The interior design is simple and focused on comfort and convenienceView in gallery
The interior design is simple and focused on comfort and convenience
Covered walkways and verandas stretch all around the house in various directionsView in gallery
Covered walkways and verandas stretch all around the house in various directions
The bar area is quite chic, with a multitude of pendant lamps lined up and stylish chairsView in gallery
The bar area is quite chic, with a multitude of pendant lamps lined up and stylish chairs

Outside there’s a whole array of spaces designed to gently and organically extend the indoor areas and to invite the inhabitants outdoors. They include terraces and covered verandas which stretch around the house as well as a separate area adjacent to the house. Out here there’s a large sunken seating area embedded into the wooden deck and next to it is the swimming pool which by contrast is raised above ground and level with the deck. We should also mention that everything was planned to accommodate any existing trees as well as the beautiful topography of the land.

A small courtyard is formed around a tree which has been preserved on the siteView in gallery
A small courtyard is formed around a tree which has been preserved on the site
The outdoor sitting area is built into the wooden deck and has accent LED lightingView in gallery
The outdoor sitting area is built into the wooden deck and has accent LED lighting
a lot of importance was given to the materials throughout the project, with a focus on natural optionsView in gallery
a lot of importance was given to the materials throughout the project, with a focus on natural options
The swimming pool is perfectly level with the deck and reflects the beautiful landscape around itView in gallery
The swimming pool is perfectly level with the deck and reflects the beautiful landscape around it